Cytrynowy kurczak z rozmarynem
Oto na blogu pojawia się niezwykle aromatyczny cytrynowy kurczak z rozmarynem. Kilka prostych składników, niezwykle łatwe przygotowanie, a radość z jedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie. Wyszedł pyszny rozmarynowy duet.
Cytrynowy kurczak z rozmarynem
Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- sok z 1 cytryny
- 4 gałązki rozmarynu
- sól morska
Wykonanie:
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie myjemy i parzymy. Z jednej cytryny wyciskamy sok, drugą kroimy na ósemki, a ósemki jeszcze na pół. Oliwę, sok z cytryny i sól umieszczamy w plastikowym pojemniku. Dodajemy igły z dwóch gałązek rozmarynu. Wszystko mieszamy lekko rozgniatając rozmaryn, aby uwolniły się olejki eteryczne. Na koniec dodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia, okładamy świeżym rozmarynem i pieczemy około 60 minut, najpierw pod przykryciem, a przez ostanie 20 minut bez, aby mięso się ładnie przyrumieniło.
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie myjemy i parzymy. Z jednej cytryny wyciskamy sok, drugą kroimy na ósemki, a ósemki jeszcze na pół. Oliwę, sok z cytryny i sól umieszczamy w plastikowym pojemniku. Dodajemy igły z dwóch gałązek rozmarynu. Wszystko mieszamy lekko rozgniatając rozmaryn, aby uwolniły się olejki eteryczne. Na koniec dodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia, okładamy świeżym rozmarynem i pieczemy około 60 minut, najpierw pod przykryciem, a przez ostanie 20 minut bez, aby mięso się ładnie przyrumieniło.
Wygląda bardzo apetycznie :) połączenie smaków idealne, pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńCytryna robi robotę ;-). Pozdrowionka.
UsuńPani Agatko, pyszny kurczak:D oprócz mnie jeszcze 2 osoby powiedzialy to samo! A tylko my jedliśmy, pewnie znalazło by się wielu miłośników tego dania;) ps cytryna i rozmaryn robią robotę; )
OdpowiedzUsuńMarcia, super ! bardzo się cieszę, że smakował :-). Cytryny i rozmaryn to cudny duet !
Usuńoj taaaak:)
Usuń