Drożdżowe ciasto ze śliwkami

ciasto-i-sliwki-widok-z-gory

Wrzesień, to czas kiedy na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze śliwki. Dla mnie to znak, że pora rozpocząć śliwkowy sezon, a to oznacza, że w moim domu zapachnie ciastem drożdżowym i na stole pojawi się  drożdżowe ciasto ze śliwkami. Tym razem ciasto będzie podwójnie śliwkowe, ponieważ do jego przygotowania wykorzystałam również dżem śliwkowy. Można też zamiennie dodać powidła. I oczywiście korzenne przyprawy; cynamon, kardamon i mielone goździki.




Drożdżowe ciasto ze śliwkami
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm (16 porcji)
Czas przygotowania: 180 minut
Składniki:
  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • odrobina mleka do posmarowania ciasta
Nadzienie: 
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2-3 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł   
  • 16 śliwek


Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.


Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  25 x 45 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z  przyprawami i cukrem, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 16 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy  w niej bułeczki. 
Ze śliwek usuwamy pestki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 30 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Wygląda obłędnie! Chętnie bym oderwała kilka ślimaczków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejqu aż tu u mnie czuć jak pachną :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda wspaniale i zamierzam je jutro upiec dla gości, ale chcę się upewnić czy ilość mleka (50 ml) nie jest pomyłką, wydaje mi się bardzo mało?
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, proporcje są ok. Piekę wg. nich, ciasto jest dosyć zwarte. Natomiast gdyby było za gęste można dodać nieco więcej mleka, to nie zaszkodzi. Smacznego :)

      Usuń
    2. Dziękuję, ciasto udało się wspaniale, tylko moje śliwki były zbyt duże i musiałam je przeciąć na pół, wzdłuż, co też ciekawie wygląda. Pozdrawiam, Beata

      Usuń
    3. Cudownie! Bardzo mnie to cieszy :). Serdeczności Agata

      Usuń

Prześlij komentarz