Kompot z mirabelek


Z cyklu przetwory na zimę dziś zapraszam na kompot z mirabelek. Robi się go bardzo szybko, bo do słoików wkładamy całe owoce razem z pestkami. Na blogu pojawił się też inny przepis z tymi pysznymi kwaskowymi owocami dżem z mirabelki z kardamonem.


 Kompot z mirabelek
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 1000 g mirabelek
  • 250 g cukru
  • ok. 500 ml wody 


Wykonanie:
W garnuszku gotujemy wodę z cukrem.
Owoce myjemy i układamy (nie drylujemy) w czystych wyparzonych słoikach do mniej więcej 3/4 wysokości. Gorącym syropem zalewamy owoce zostawiając 2 cm wolnego miejsca od rantu słoika.  Krawędź słoika wycieramy do sucha, mocno zakręcamy wyparzonymi pokrywkami.
Do sporego garnka wlewamy wodę, na dnie kładziemy ściereczkę, wstawmy słoiki, tak aby się nie dotykały. Wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni  przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.

Komentarze