Syrop imbirowy na jesienne przeziębienia i wzmocnienie odporności
Zbliża się sezon jesienny, a co za tym idzie niestety przeziębienia i osłabienie odporności. Dlatego dziś mój wpis będzie dotyczył zdrowego i rozgrzewającego syropu imbirowego z dodatkiem soku z cytryny. Większość osób kojarzy imbir z przyprawą kuchenną, ale to kłącze ma także wiele właściwości leczniczych. Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także łagodzi migreny, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepszają krążenie krwi rozgrzewając organizm. Pijmy więc syrop imbirowy z herbatą dla rozgrzewki, ale pamiętamy, żeby nie dodawać go do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu. Możemy też pić syrop z letnią przegotowaną wodą, albo zjadać małe ilości syropu wymieszanego z odrobiną miodu na problemy z gardłem. Wspaniale łagodzi on jego ból.
Na blogu znajdziecie też doskonały sposób na przeziębienie - klik tutaj.
Czas przygotowania: 7 godzin
Składniki:
- 125 g imbiru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- sok z jednej umytej i sparzonej cytryny
Wykonanie:
Imbir kroimy w plasterki, nie obieramy go ze skórki, pod nią jest najwięcej wartości odżywczych. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy imbir, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy cukier i gotujemy pod przykryciem nas małym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 5-6 godzin. Po tym czasie znowu doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Przelewamy do czystego słoiczka i przechowujemy w ciemnym miejscu przez 10 dni.
Od ilu lat mozna podawac taki syrop
OdpowiedzUsuńJeśli dziecko nie ma alergii na w/w składniki myślę, że od 3-go roku życia, ale zawsze dobrze jest to skonsultować z pediatrą.
UsuńPrzelewamy z imbirem czy odcedzamy? Gotowy jest dopiero po tych 10 dniach?
OdpowiedzUsuńMożna przelać z imbirem, albo odcedzić. Tak, musi się przegryźć przez parę dni.
Usuń