Tagine z kurczakiem i oliwkami
Dziś zapraszam na przepyszne i aromatyczne danie pochodzące z kuchni arabskiej. Jego nazwa pochodzi od glinianego naczynia w którym jest przygotowywane. Składa się z dwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy są soczyste i przechodzą wszystkimi aromatami i smakami.
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Składniki:- 500 g filetów z podudzia kurczaka
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g zielonych oliwek bez pestki
- 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- 4 ziemniaki
- ok. 200 ml bulionu
- sól morska
- oliwa do smażenia
- posiekana natka pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Mięso płuczemy,
osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki
marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w
chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała noc.
Na
patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka do
lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do tagine, a naczynie ustawiamy
na kuchence i podgrzewamy.
Na
patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do
niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez
chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy
pomidory z puszki, fasolkę szparagową i oliwki, delikatnie solimy. Naczynie przykrywamy i dusimy na małym
ogniu przez co najmniej 2 godziny.
Ziemniaki kroimy w kostkę i po półtorej godziny duszenia dokładamy do tagina.
Podajemy posypane natką pietruszki.
Ziemniaki kroimy w kostkę i po półtorej godziny duszenia dokładamy do tagina.
Podajemy posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz