Caponata
Przychodzi jesień, a mnie co roku przychodzi ochota na włoską caponatę, czyli duszone warzywa: bakłażany, paprykę, cebulę, pomidory, oliwki... Mogą stanowić danie główne, dla tych co nie przepadają za mięsem, albo pyszną gorąca przekąskę.
A ponieważ jemy oczami i dania podane na ładnej zastawionym stole smakują o wiele lepiej, dlatego dziś zapraszam Was też na kilka słów o pięknych stołowych dekoracjach Westwing.
Jesienna caponata
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 duża czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 podłużne pomidory (lima lub polne)
- garść zielonych oliwek bez pestek
- garść czarnych oliwek bez pestek
- oliwa z oliwek EV do smażenia
- 2 łyżki octu winnego
- sól morska
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Na
rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory.
Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy oliwki i pokrojone w kostkę bakłażany. Rondel ponownie przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy posypane natką.
Tak jak pisałam powyżej bardzo istotnie jest to jakimi przedmiot się otaczamy w trakcie spożywania posiłków. Poniżej zamieszczam zdjęcia pięknych przedmiotów do jadalni, które możecie kupić w sklepie internetowym Westwing. Od dziś zaczyna się tam kampania pod tytułem Prowansalska jadalnia.
W tym sklepie kupicie też inne przedmioty dekoracyjne, ręcznie tkane tekstylia, markowe meble o fantazyjnych kształtach, ciepłe i puszyste pledy, a także piękne rzeczy z kampanii Świąteczny blaski z lampkami, girlandami i świecznikami.
Zdjęcia dzięki uprzejmości firmy Westwing.
Komentarze
Prześlij komentarz