Grzanki z figami i serem
Sezon na figi w pełni, zajadam się nimi na różne sposoby, a dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na grzanki z figami i serem brie z tymiankową nutką. Są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Wspaniałe jako przekąska, drugie śniadanie lub lekki lunch. I bajecznie kolorowe.
Grzanki z figami i serem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 podłużna ciabatta
- 2 świeże dojrzałe figi
- 1 opakowanie serka brie
- pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
- świeży tymianek
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciabattę kroimy na kromki, ser brie i figi w plasterki.Na kromkach pieczywa układamy plasterki sera brie i figi. Układamy je w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 15 minut , aż ser zacznie się delikatnie topić. Ciabattę wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzu.
Pomidorki kroimy na pół. Układamy je na figach, posypujemy listkami tymianku i od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz