Marynowane warzywa
Na ostatnich warsztatach z Cisowianką razem z Sebastianem Olma przygotowywaliśmy pyszne marynowane warzywa. W domu robię powtórkę. Ich przygotowanie nie trwa długo, tylko tyle ile potrzebujemy, aby marynata wystygła. Marynowane warzywa to fajna alternatywa dla klasycznych marynowanych warzyw, tylko ich marynowanie trwa zdecydowanie krócej, a warzywa są chrupkie.
Marynowane warzywa
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 kalarepka
Zalewa:
- 500 ml wody
- 50 ml octu winnego białego
- 150 g cukru
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek ziele angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
Wykonanie:
Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w słupki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki.
Składniki zalewy umieszczamy w małym garnuszku i odprowadzamy do zagotowania. Do gorącej zalewy wkładamy pokrojone warzywa i odstawiamy do wystygnięcia. Warzywa odcedzamy z zalewy i podajemy jako dodatek do dania obiadowego.
Komentarze
Prześlij komentarz