Marynowane warzywa


Na ostatnich warsztatach z Cisowianką razem z Sebastianem Olma przygotowywaliśmy pyszne marynowane warzywa. W domu robię powtórkę. Ich przygotowanie nie trwa długo, tylko tyle ile potrzebujemy, aby marynata wystygła. Marynowane warzywa to fajna alternatywa dla klasycznych marynowanych warzyw, tylko ich marynowanie trwa zdecydowanie krócej, a warzywa są chrupkie. 

Marynowane warzywa
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 kalarepka
Zalewa:
  • 500 ml wody
  • 50 ml octu winnego białego
  • 150 g cukru
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziele angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego


Wykonanie:
Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w słupki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki.
Składniki zalewy umieszczamy w małym garnuszku i odprowadzamy do zagotowania. Do gorącej zalewy wkładamy pokrojone warzywa i odstawiamy do wystygnięcia.  Warzywa odcedzamy z zalewy i podajemy jako dodatek do dania obiadowego.

Komentarze