Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z całymi jabłkami
Zapraszam na pyszną jesienną szarlotkę. Jej nazwa została zaczerpnięta od imienia właścicielki malutkiej kawiarni - cukierni, która mieści się w Warszawie w Parku Skaryszewskim. Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu, najlepsza zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze letnia.
Inspiracja tutaj.
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Misiankowa szarlotka, czyli jabłecznik z całymi jabłkami
Czas przygotowania: 200 minutProporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 180 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 białko do posmarowania ciasta
- 1 kg jabłek
- cynamon
- cukier puder
Wykonanie
- Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól.
- Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Jedną część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno i i boki tortownicy.
- Malujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut.
- Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne.
- Tortownicę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście ściśle układamy połówki jabłek wycięciami do dołu i posypujemy cynamonem.
- Drugą cześć ciasta wałkujemy i przykrywamy nią jabłka.
- Malujemy białkiem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz