Naturalny sposób na przeziębienie: imbir, miód, czosnek, cytryna
Swego czasu bardzo popularną metodą na przeziębienie był kubek gorącego mleka z czosnkiem, miodem i masłem. Od kiedy natomiast świeży imbir mamy na wyciągnięcie ręki w prawie każdym sklepie używam napoju przygotowanego właśnie na bazie imbiru, a dokładniej syropu imbirowego. Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także łagodzi migreny, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepsza krążenie krwi rozgrzewając organizm. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zawiera allicynę, która ma także właściwości przeciwgrzybiczne. Wzmacnia i reguluje reakcje komórkowe układu immunologicznego, co zwiększa właściwości obronne organizmu. Miód natomiast wykazuje właściwości konserwujące, antybiotyczne i przeciwstawiające.
ale pamiętamy, żeby nie dodawać go do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu. Możemy też pić syrop z letnią przegotowaną wodą, albo zjadać małe ilości syropu ( po jednej łyżeczce kilka razy dziennie) przy objawach przeziębienia.
Na blogu znajdziecie także zdrowe przepisy na:
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki syropu imbirowego
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- sok z 1 cytryny
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy ( najlepiej na szklanej desce, żeby nie tracić cennych olejków eterycznych i allicyny), a następnie miażdżymy go nożem i przekładamy do słoika. Możemy też czosnek zmiażdżyć w moździerzu. Cytrynę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, wyciskamy z niej sok, dodajemy do czosnku. Zalewamy syropem i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie syrop przechowujemy w lodówce. Pijemy z ciepłą (nie gorącą) herbatą lub wodą, dodając około 2 łyżek na szklankę.
Bardzo ciekawa propozycja.Czy syrop imbirowy można zastąpić świeżym?Czy poleciła byPani jakis syrop dla 3 latka?o podo nym składzie?czy dzieci mogą takie syropki zażywać?będę wdzięczna za poradę .pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńWitam, spokojnie można syrop zastąpić świeżym imbirem. Jeśli 3-latkowi będzie smakował imbir- ma jednak specyficzny smak ☺ - podalabym mu to bez obaw.
UsuńWitam ja zrobilam wlasnie dzies taki syrop mam nadzieje ,ze bedzi pomocny.Wnuk jest przeziebiony i chce mu go podac ma 3 latka.Mysle ze nie zaszkodze tym.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie ! Dużo zdrówka dla wnuka :).
Usuńwitam, dlaczego nie powinniśmy dodawać syropu imbirowego do wrzątku?
OdpowiedzUsuńDlatego, że w temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza miód traci swoje wartości zdrowotne.
Usuńa w syropie imbirowym jest miod?
UsuńNie, w syropie nie ma miodu. Natomiast gdy jest połączony z miodem, to unikamy wysokich temperatur.
UsuńW przepisie dodaję i miód i syrop jednocześnie, stąd ta uwaga :).
Ile świeżego imbiru trzeba dodać ?
UsuńW tym przepisie nie ma świeżego imbiru, jest tylko syrop z imbiru. Proszę kliknąć w link z przepisem na syrop, tam będą składniki.
Usuńja kroje cytrynę dodaje imbir krojony dodaje miód i ciepła wodę wszystko mieszam i wypijam cały kubek pół litra ,nie choruje już drugi rok .
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowo i pysznie :).
UsuńZaczęłam ten syrop podawac synkowi jak miał niecałe 3 latka, w okresie jesienno-zimowym. Zaczął chodzić do przedszkola i tylko kilka razy katarek. Robię dokładnie wg tego przepisu. Rewelacja. Polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńDokładnie! Jest idealny :).
UsuńA można prosto z łyżki czy trzeba rozrobić do picia
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście!
Usuń