Rydze smażone na maśle
Rydze smażone na maśle |
Dziś zapraszam Was na jesienny rarytas, czyli rydze. Dostałam je od przyjaciół i czym prędzej postanowiłam skonsumować. Cechą rozpoznawczą rydza jest to, że przy uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko, które szybko się utlenia i zmienia kolor na zielony. Ten gatunek grzybów jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnej polskiej kuchni. Rydze najczęściej się marynuje w occie lub smaży na maśle, wybrałam ten drugi sposób. Rydze mają wyborny i wyjątkowy smak, także jedyną przyprawą jakiej się do niego z reguły używa jest sól.
Rydze smażone na maśle
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- rydze
- masło do smażenia
- sól morska
- pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie
- Grzyby płuczemy, usuwamy resztki ziemi i innych zanieczyszczeń.
- Osuszamy je ręcznikiem papierowym. Nie mogą być mokre, bo wtedy tłuszcz będzie mocno pryskał. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy rydze kapeluszami do dołu i smażymy przez minutę, półtorej.
- Następnie grzyby odwracamy i smażymy kolejne 2 minuty.
- Na koniec grzyby przekładamy na talerz, solimy, pieprzymy, posypujemy natką i od razu podajemy.
O ranyyyy... ależ pyszności :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-).
Usuń