Kapuśniak
Zapraszam na jedną z naszych tradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty.
KapuśniakCzas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej), ewentualnie woda
- 1 indycza szyja
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 6 średnich ziemniaków
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Szyję wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajmy ziele angielski i listek laurowy. Doprowadzamy do zagotowania. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy, wlewamy sok. Gotujmy około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz