Kapuśniak


 Zapraszam na jedną z naszych tradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek,  na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty.
Kapuśniak
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej), ewentualnie woda
  • 1 indycza szyja
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Szyję wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajmy ziele angielski i listek laurowy. Doprowadzamy do zagotowania. Marchew, seler,  pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z  soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy, wlewamy sok. Gotujmy około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki.


Komentarze