Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta


brązowa masa naciasto w misce z gliny
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta


Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta

Do świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik.  Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. 

Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji → tutaj lub w drugiej → tutaj.

Także dziś robimy ciasto, natomiast przepis, jak upiec piernik staropolski dojrzewający z przygotowanego wcześniej ciasta znajdziecie klikając tutaj pieczemy piernik dojrzewający.


Inne piernikowe inspiracje na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na świąteczne pierniki. Aby przejść do wybranego przepisu należy kliknąć w wybrany link:

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



brązowa masa w glinanej misce

 

Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta

Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Czas przygotowania: 20 minut + czas leżakowania
Proporcje na 3 pierniki - 13 cm x 26 cm każdy

Składniki:

*Kupując gotową mieszankę przypraw warto przeczytać jej skład, gdyż w w większości jej głównym  składnikiem jest mąką pszenna.


Wykonanie

  • W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło. Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewany, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
  • Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wylewamy na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy. 
  • W mleku rozpuszczamy sól, sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. 
  • Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczką, obwiązujemy sznurkiem lub gumka i chowamy w zimne miejsce (do piwnicy bądź lodówki)  na 4-6 tygodni. 
  • Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.
  • Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych czynności, czyli pieczenia piernika.
 
 



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. To jest przepis na piernik staropolski, który jest piernikiem miękkim.

      Usuń
  2. Ja piekę z tego przepisu również pierniczki, wychodzą twarde jeśli są cienkie a miękkie jeśli rozwałkujemy grubiej . My lubimy takie twarde, chrupiące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie piekłam z tego przepisu pierniczków, tylko zawsze piernik.
      Muszę wypróbować w tym roku i zrobić cienkie :).
      Dziękuję za podpowiedź.

      Usuń
  3. Polecam bo są naprawdę pyszne, ja w tym roku robię z pięciu porcji, połowa na piernik , połowa na pierniczki. Część będzie z dziurkami na choinkę. Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  4. W jakiej temp.pieczemy i ile?Piernik już przygotowany🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!Pieczemy przez ok. 20 minut w 170 stopniach. Na górze jest link do przepisu 😊.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie piekłam jeszcze takiego dojrzewającego piernka ale słyszałam że jest bardzo dobry.Odpiszę go sobie i na drugi rok go wypróbuję,bo w tym roku nie będzie mnie na święta bo wyjeżdżam na cały grudzień.Pozdrawiam serdecznie,na pewno go upiekę.Wiesława

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, jest przepyszny :)
      Serdeczności

      Usuń

Prześlij komentarz