Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta |
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta
Do świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach.
Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji → tutaj lub w drugiej → tutaj.
Także dziś robimy ciasto, natomiast przepis, jak upiec piernik staropolski dojrzewający z przygotowanego wcześniej ciasta znajdziecie klikając tutaj → pieczemy piernik dojrzewający.
Inne piernikowe inspiracje na blogu
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta
- 500 g miodu
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1000 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki → przyprawy do piernika lub → domowej przyprawy do piernika lub 3 torebki "sklepowej" przyprawy do piernika*
Wykonanie
- W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło. Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewany, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
- Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wylewamy na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy.
- W mleku rozpuszczamy sól, sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta.
- Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
- Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczką, obwiązujemy sznurkiem lub gumka i chowamy w zimne miejsce (do piwnicy bądź lodówki) na 4-6 tygodni.
- Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.
- Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych czynności, czyli pieczenia piernika.
A pierniczki twarde czy miękkie?
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na piernik staropolski, który jest piernikiem miękkim.
UsuńJa piekę z tego przepisu również pierniczki, wychodzą twarde jeśli są cienkie a miękkie jeśli rozwałkujemy grubiej . My lubimy takie twarde, chrupiące
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam z tego przepisu pierniczków, tylko zawsze piernik.
UsuńMuszę wypróbować w tym roku i zrobić cienkie :).
Dziękuję za podpowiedź.
Polecam bo są naprawdę pyszne, ja w tym roku robię z pięciu porcji, połowa na piernik , połowa na pierniczki. Część będzie z dziurkami na choinkę. Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńSuper ! To i ja się biorę do roboty :).
UsuńW jakiej temp.pieczemy i ile?Piernik już przygotowany🙂
OdpowiedzUsuńSuper!Pieczemy przez ok. 20 minut w 170 stopniach. Na górze jest link do przepisu 😊.
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze takiego dojrzewającego piernka ale słyszałam że jest bardzo dobry.Odpiszę go sobie i na drugi rok go wypróbuję,bo w tym roku nie będzie mnie na święta bo wyjeżdżam na cały grudzień.Pozdrawiam serdecznie,na pewno go upiekę.Wiesława
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, jest przepyszny :)
UsuńSerdeczności