Sałatka coleslaw II
Sałatka
coleslaw, pyszna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Według mnie
wspaniale pasuje do każdego obiadowego dania mięsnego czy też rybnego.
Ja zawsze robię duża porcję, bo już spora jej część znika w trakcie
przygotowywania, nawet zanim zdąży się przegryźć.
Sałatka coleslaw II
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 700 g białej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurt typu greckiego
- sok z 1 cytryny
- pieprz
- sól morska
- posiekany koperek
Wykonanie:
Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do dużej miski i delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Cebulę, marchewkę i jabłko obieramy. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. marchewkę kroimy w julienne, czyli drobne paseczki. Wszystko dodajemy do kapusty wraz z pozostałymi składnikami sałatki, dokładnie mieszamy.
To moja ulubiona surówka, najczęściej gości na moim stole w sezonie zimowym :) Ja dodaję jeszcze kukurydzę, tak smakuje mi najbardziej :)
OdpowiedzUsuńAga, muszę spróbować z kukurydzą :-).
UsuńPotwierdzam :-).
OdpowiedzUsuńPo przeczytaniu tego tekstu, mimo tak poznej pory, musze udac sie do kuchni i cos przekasic :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny przepis :-)
Edyto, bardzo dziękuję za miłe słowa :-).
UsuńNajlepsza!!!
OdpowiedzUsuń