Salatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami

  
Trio pod tytułem grusza, ser pleśniowy i orzechy to smakowity zestaw i klasyczny zestaw. Oto na blogu zagościła sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Podana na mieszance różnorodnych sałat pięknie się prezentuje. 
 
Na blogu znajdziesz także → najlepsze przepisy z gruszkami w roli głównej.

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.




Sałatka z gruszką serem pleśniowym i orzechami
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 1 opakowanie mieszanki sałat 
  • 1 duża gruszka
  • 50 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 2 garści włoskich orzechów
  • 1 łyżka soku z cytryny
Miodowy vinegret:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 malutki ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • sól himalajska
Wykonanie:
Ząbek czosnku drobno siekamy i rozgniatamy. W słoiku umieszczamy wszystkie składniki sosu. Słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy. 
Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdka nasienne.
Do miseczki wlewamy wodę i dodajemy sok z cytryny. Połówki gruszek kroimy na plasterki i wkładamy do miski z  wodą, dzięki cytrynie owoce nie ściemnieją. Po2 minutach gruszki odcedzamy na sitku.
Na półmisku rozkładamy sałaty, następnie plasterki gruszki i pokruszony ser. Orzechy grubo siekamy, posypujemy nimi sałatkę. Na koniec wszystko polewamy sosem i podajemy.
Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz