Ciasteczka imbirowe golden gingerbread
Dziś zapraszam na super proste ciasteczka imbirowe z nutką korzennych przypraw. Do wykrawania ciasteczek użyłam prostokątnych herbatnikowych foremek, ale jeśli wytniecie je przy pomocy foremek w kształcie gwiazdki, aniołka czy mikołaja wyjdą Wam piękne pierniczki.
Inspiracja Tater z forum kulinarnego Cincin.
Ciasteczka imbirowe golden gingerbread
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamony
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 130 g masła
- 110 g drobnego cukru
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 żółtka
Mąkę przesiewamy z przyprawami, solą i sodą. Masło kroimy w kosteczkę i łączymy je z mąką. Możemy to zrobić w malakserze lub ręcznie. Następnie dodajemy żółtka, cukier i syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki.
Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Wyglądają bosko ☺
OdpowiedzUsuńPychotki :-).
UsuńImbirowe mmm :)
OdpowiedzUsuńMuszą być smakowite !
Ciekawa jestem jak smakują i wyglądają po upieczeniu :) bo rozumnie ,że są to zdjęcia przed pieczeniem
Tak, to są zdjęcia przed upieczeniem. Niestety w ferworze przygotowywania innych pierniczków, nie zrobiłam zdjęć ciasteczek po upieczeniu :D. Zapewniam, że smakują bosko i są nieco jaśniejsze niż surowe.
Usuń