Kompot z suszonych wędzonych śliwek
Kompot z suszonych wędzonych śliwek to nieodzowny element wigilijnej kolacji. To jedno z obowiązkowych dwunastu dań wieczerzy. Doskonale smakuje jako deser, bo obfitej kolacji, ponieważ śliwki wspaniale wpływają na trawienie. Na blogu znajdziecie również kompot z suszonych owoców z cytrusami.
Kompot z suszonych wędzonych śliwek
Czas przygotowania: 20 minut + czas moczenia
Składniki:
- 300 g suszonych wędzonych śliwek
- 1000 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Śliwki wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i odstawmy na 4 godziny. Po tym czasie garnek stawiamy na kuchence, dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Kompot odstawiamy do całkowego wystudzenia.
musiał mieć ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, właśnie taki z wędzonych śliwek. Zawsze na święta :-).
OdpowiedzUsuń