Modra kapusta
Dziś zapraszam Was na jedno z typowych dań kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały. Modra kapusta jest przygotowywana również z dodatkiem boczku, ale ja preferuję wersję bez mięsa. W końcu boczek jest w roladzie :-).
Modra kapusta
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 małe jabłko
- 2 łyżki octu
- sól morska
- cukier
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy woda i dusimy przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
jaka piekna :) ten kolor. nigdy nie jadlam ale skusze sie na pewno
OdpowiedzUsuńAniu, taki cudny kolor dzięki dodaniu octu :). Spróbuj koniecznie.
Usuńok. ;) odwiedz mnie czasami :)
UsuńDobra, wpadnę :-)
Usuń