Skórka pomarańczowa w syropie
Skórka pomarańczowa w syropie |
Nie wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w syropie. Najlepiej zamknąć ją w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco.
Skórka pomarańczowa w syropie
Czas przygotowania: 2 dniSkładniki:
- 4 pomarańcze
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru
- sok z cytryny
Wykonanie
Pomarańcze zawsze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Jeśli mamy całe pomarańcze, obieramy je. Najlepiej jest jednak odkładać do torebki foliowej i trzymać w lodówce skórki z pomarańczy, które jemy na co dzień.
Małym nożykiem zdejmujemy
biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej
pomarańczowej skórki. Skórki zalewamy zimną wodą i moczymy je przez 24 godziny, raz na jakiś czas zmieniając wodę. Po tym czasie skórki doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut. Skórki odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie paski.
W
garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu
kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy
paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy
owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz