Ziemniaki pieczone w multicookerze
Dziś zapraszam Was na ziemniaki pieczone w multicookerze. Jeśli natomiast nie posiadacie tego urządzenia w swojej kuchni, ziemniaki również możecie przyrządzić w piekarniku. Trzeba tylko nieco wydłużyć czas pieczenia i przemieszać ziemniaki, aby równomiernie się upiekły i nie przypaliły. Będą idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa. Ja bardzo też lubię je jeść same.
Ziemniaki pieczone w multicookerze
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1000 g małych ziemniaków (najlepiej wybrać takie do pieczenia)
- 5 ząbków czosnku
- 1 czerwona cebula
- gruba sól morska
- oliwa z oliwek EV
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
Wykonanie:
Wybieramy ziemniaki o takiej samej wielkości o średnicy mniej więcej 4 centymetrów. Jeśli są większe kroimy je na pół. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki dokładnie odcedzamy i wrzucamy do miski multicookera.
Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka, ząbki czosnku miażdżymy (nie obieramy) nożem i wraz z cebulą, oliwą i przyprawami dorzucamy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Urządzenie włączamy na program "pieczenie" na 20 minut.
Dlaczego by nie obierać czosnku?
OdpowiedzUsuńDlatego, że taki pieczony w skórce ma rewelacyjny smak. Bez skórki by się zbytnio wysuszył. Po upieczeniu można go delikatnie wyjąć i rozsmarować na upieczonym ziemniaku. Pychota!
UsuńDziękuję bardzo za opis pomysłu o którym słyszałem :) Zaraz będzie robiony.
OdpowiedzUsuńIle oliwy?
OdpowiedzUsuńilość oliwy zależy od osobistych upodobań. Ja daję 2-3 łyżki.
Usuń