Brukselka w pomidorach
Brukselka, to jedno z klasycznych warzyw zimowych. Teraz właśnie trwa na nią sezon. Jeśli znudziła się Wam brukselka w tradycyjnym wydaniu, czyli z masłem i bułką tartą, to mój dzisiejszy wpis jest właśnie dla Was. Oto pyszne danie obiadowe do przygotowania w ciągu pół godziny, czyli brukselka w pomidorach.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g brukselki
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kawałek cienkiej kiełbasy
- 1 puszka pomidorów pelati
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki, a potem w paski, dorzucamy do cebuli i przesmażamy.
Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekany czosnek i pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. W domu lubimy, gdy brukselka jest al dente, czyli nie jest taka rozgotowana. Na koniec danie przyprawiamy i do razu podajemy.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowo :-).
UsuńUwielbiam brukselkę! Będę musiał wypróbować w takiej wersji! :)
OdpowiedzUsuńMateusz, serdecznie zachęcam, jest pyszna :-).
UsuńWypróbowałem z małą mdyfikacją - dodałem czerwoną paprykę, pokrojoną w paseczki, bulionówkę drobiową i doprawiłem sporą szczyptą podlaskiego pieprzu ziołowego. Pychota, a pani Agacie dziękuję za fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńWooow ! Pychotka, muszę wypróbować taką wersję :-).
Usuńa co zrobić, żeby brukselka nie była gorzka ?
OdpowiedzUsuńJeśli brukselkę gotujemy możemy do wody dodać odrobinę cukru i trochę mleka. Natomiast jeśli ją smażymy nic na tę goryczkę nie poradzimy. Możemy ją zniwelować przyprawami i w tym przypadku pomidorami :)
Usuń