Domowy likier kokosowy
Dziś zapraszam na przepis na pyszny domowy likier kokosowy. Jest gęsty, bardzo kremowy, a jego degustacja na pewno nie skończy się na jednym kieliszku. Odciśniętych wiórków kokosowych broń Boże nie wyrzucajcie, będą idealnym dodatkiem do lodów lub do przygotowania różnych deserów. Na przykład możecie je dodać do rafaello dla leniwych.
Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego:
- chłodnik kokosowo-jabłkowy
- keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera
- curry z kurczakiem
- zupa tajska
- tajska zupa z kurczakiem
- pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim
- kurczak w mleku kokosowym
- curry z ciecierzycą i kurczakiem
- kokosowy krem z kalafiora
- domowy likier kokosowy
- sernik kokosowy bounty na zimno
- wegańska kokosowa owsianka z owocami
- kokosowe ciasto z jabłkami
Domowy likier kokosowy
Czas przygotowania: 7 dni
Składniki:
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 m wódki
- 150 g mleczka kokosowego
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
Wiórki wsypujemy do litrowego słoika, dodajemy mleczko kokosowe, mleko niesłodzone i wódkę. Dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem.
Po tygodniu zawartość słoika wylewamy na gęste sitko i dokładnie odciskamy wiórki. Wiórki przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Do otrzymanego mlecznego płynu dodajemy słodzone mleko, dokładnie mieszamy i pyszny likier kokosowy gotowy !
Kieliszeczek bym wciągnęła.
OdpowiedzUsuńTylko jeden ? Proponuję Ci przynajmniej dwa :D.
Usuńkurcze, ale bym skosztowala , choc ciut :)
OdpowiedzUsuńCiut ciut nie da się ;-), musi być więcej :D.
UsuńIle tej dobroci wychodzi z tych składników? Potrzebuję 3 litrów :) A.
OdpowiedzUsuńOkoło 500-550 ml powinno wyjść :).
Usuń