Grillowana dorada
Ryby lubię za to, że można je przygotować szybko i z minimalna ilością składników. Sól, pieprz, jakieś zioła i w kilka dosłownie minut mamy gotowe pyszne i zdrowe danie. Dziś zapraszam na aromatyczną doradę z grilla. Prosto, łatwo i smacznie.
Grillowana dorada
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
- 2 wypatroszone dorady
- 1 łyżeczka masła
- gałązki świeżego rozmarynu
- sól morska gruboziarnista
- pieprz
- cząstki cytryny
Wykonanie:
Ryby płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kawałku masła, parę igiełek rozmarynu, solimy i pieprzymy. Rybę również delikatnie solimy z zewnątrz.
Układamy na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej, okładamy gałązkami rozmarynu i pieczemy z każdej strony, aż skórka lekko zbrązowieje. Czas grillowania zależy od temperatury, na grillu ryba szybciej będzie gotowa, niż na patelni.
Doradę podajemy skropioną cytryną.
Grillowana Dorada. Świetny i prosty przepis. Od siebie dodałem plasterkowany ząbek czosnku (moja słabość). Gratuluję. Pozdrawiam. Słowik
OdpowiedzUsuńTeż mam słabość do czosnku :) smacznego!
Usuń