Sernik z solonymi orzeszkami
Muszę to przyznać: do tej pory nie jadłam lepszego sernika niż ten ! Na serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa serowa i zaskakujący wierzch składający się z masy kajmakowej i solonych orzeszków, to bardzo smakowite połączenie. Powiem Wam tylko tyle: koniecznie musicie go upiec. Serdecznie zapraszam i polecam.
Sernik z solonymi orzeszkami
Czas wykonania: 180 minut
Proporcje na formę o średnicy 20 cm
Składniki:
Spód
Wykonanie:
Składniki:
Spód
- 200 g herbatników
- 5 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
- 700 g sera białego mielonego
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 200 g śmietany 18%
- 130 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g masy krówkowej z puszki
- ok, 3/4 szklanki orzeszków ziemnych
- 1/2 łyżeczki soli
- kuleczki zbożowe w czekoladzie
Wykonanie:
Składniki spodu dokładnie blendujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na niego zmielone herbatniki, wyrównujemy i ugniatamy.
Do miski wkładamy ser, mascarpone, śmietanę i cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę pszenną. Mieszamy, przelewamy do tortownicy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy 120 minut. Po upieczeniu sernik studzimy stopniowo delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika. Gdy będzie letni wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Orzeszki wsypujemy na suchą patelnię, dodajemy sól i prażymy je, aż zaczną pachnieć.
Masę krówkową rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Jeśli jest zbyt gęsta, delikatnie ją podgrzewamy. Sernik posypujemy orzeszkami i dekorujemy kuleczkami.
Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
genialny/ zapisuje ;)
OdpowiedzUsuńAniu, serdecznie polecam, nie można mu się oprzeć :-).
UsuńJaką średnicę powinna mieć tortownica?
OdpowiedzUsuńPowinna mieć 20-21 cm.
Usuń