Zimowa herbata korzenna
Za oknem jednak zima, długo się ukrywała przed nami i pozwalała nam cieszyć się dodatnimi temperaturami. Teraz przyszła i pokazuje nam swoje zimne oblicze, ale my się wcale zimy nie boimy, bo pijemy pyszną rozgrzewająca korzenną herbatę. Do tego zapalona waniliowa świeczka, ciepły koc i dobra książka. Prawda, że zima też jest piękna ? :-).
Zimowa herbata korzenna
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje na 2 szklanki
Składniki:
- 2 łyżeczki dowolnej herbaty liściastej
- 500 ml wrzącej wody
- 3 plasterki świeżego imbiru
- kawałek kory cynamonu
- 1 gwiazdka anyżku
- 3 plasterki pomarańczy
- opcjonalnie 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Wodę wlewamy do dzbanka, wkładamy do niej korę cynamonu, plasterki imbiru, gwiazdkę anyżku, herbatę i plasterki pomarańczy. Dzbanek przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby herbata się zaparzyła. Po tym czasie, jeśli lubicie słodzoną herbatę, dodajemy miód, mieszamy i podajemy.
Widzę, że nie tylko ja jestem fanką anyżu w gwiazdkach! Uwielbiam jego smak, zapach i wykorzystuję do wielu potraw (do zimowej herbatki też, ale zamiast czarnej liściaste używam... suszonych skórek z jabłka)
OdpowiedzUsuńAniu, super pomysł ze skórkami. Muszę przetestować :-). Nawet chyba mam suszone jabłka...
Usuń