Aksamitny krem z selera
Na niedzielny walentynkowy obiad polecam Wam pyszną i delikatną zupę. Oto aksamitny krem z selera, który na pewno zachwyci Waszą drugą połówkę.
Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety.
Aksamitny krem z selera
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 800 g selera
- 2 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 listki laurowe
- 1200 ml bulionu
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 100 g szynki wieprzowej
- 100 g śmietany 18%
- olej rzepakowy
- sól
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię, dodajemy .listki i tymianek. Cebulę smażymy, aż będzie zeszklona. Przekładamy ją do garnka, wlewamy bulion. Seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię i delikatnie przesmażamy, wkładamy do garnka z bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy wino. Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie,
W międzyczasie szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Z zupy wyjmujemy listki, warzywa miksujemy, dodajemy śmietanę i sól, mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz