Domowy budyń waniliowy


Budyń waniliowy... któż go nie lubi ? Moje wspomnienie z dzieciństwa to pyszny budyń waniliowy polany sokiem malinowym. Oczywiście moja babcia nie robiła budyniu z proszku, tylko taki domowy. I sok też był własnej roboty. Zapraszam więc dziś Was na domowy budyń z prawdziwą wanilią, a nie waniliną. Jego przygotowanie wcale nie trwa dłużej, niż zrobienie takiego sklepowego.



Domowy budyń waniliowy
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 500 ml mleka 2%
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:
Z pół litra mleka odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę wlewamy do garnuszka dodajemy cukier waniliowy i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Na małym ogniu mleko doprowadzamy do wrzenia.
Do 1/2 szklanki mleka wlewamy rozkłócone żółtka, mieszamy, aż się dokładnie połączą z mlekiem, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i mieszamy.
Gdy mleko będzie już gorące wlewamy do niego zawartość szklanki, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i mieszamy. Gotowy budyń przelewamy do salaterek przepłukanych zimną wodą.

Komentarze

  1. Przepis zwodniczo podobny do mojego.. Chyba powinnaś podać inspiracje, którą się posłużyłaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maja, bardzo mi przykro, że do tej pory nie odkryłam twojego bloga, a co za tym idzie nie czytałam twojego przepisu.
      JUż to nadrobiłam, byłam na twoim blogu i składniki u Ciebie są jednak nieco inne. A poza tym jak sobie wejdziesz w google i wpiszesz budyń, to chyba większość blogów spisała od Ciebie przepis ;-). No bo z czego można zrobić budyń jak nie z żółtka, mleka, cukru i masła ? Bloga piszesz od niedawna, więc może dlatego nie masz jeszcze doświadczenia jak to wygląda.
      Budyń ugotowałam według tego jak to robiła moja babcia, więc taką podałam inspirację :-).

      Usuń

Prześlij komentarz