Grillowany halloumi z cukinią
Dziś zapraszam na bardzo prostą, ale zarazem pyszną i elegancką przekąskę lub przystawkę. Będzie doskonałym wstępem do romantycznego obiadu we dwoje. Pamiętajmy tylko, żeby ser podawać, póki jest jeszcze ciepły. Gdy wystygnie twardnieje i nie jest już taki aromatyczny.
Grillowany halloumi z cukinią
Czas przygotowania: 25 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
- 6 plastrów sera halloumi
- 1 średnia cukinia
- listki tymianku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- krem z octu balsamicznego
Wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Każdy plasterek malujemy delikatnie olejem rzepakowym, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy na niej cukiniowe wstążki i grillujemy z obydwu stron przez 2 minuty. Plasterki odkładamy do miski, przykrywamy, żeby nie wystygły.
Na patelni układamy plasterki sera, grillujemy z obydwu stron do momentu, aż ser będzie miękki i lekko ciągnący.
Na talerzach układamy cukinię, ser, posypujemy listkami tymianku i dekorujemy kremem balsamicznym. Od razu podajemy, żeby ser nie stwardniał.
Zawsze chciałam spróbować tego sera a Twoja propozycja jeszcze bardziej mnie do tego nakłania :)
OdpowiedzUsuńMało pracy, a efekt smakowy super. Zachęcam :-).
Usuń