Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku


Pyszne i sycące niedzielne śniadanie tylko we dwoje ? Oczywiście, że tak, tym bardziej, że zbliżają się Walentynki.  Dziś podrzucam Wam przepis na takie właśnie danie, które swój rodowód ma w Meksyku. Jest bardzo proste do przygotowania, zachwyci nie tylko podniebienie, ale także nasze oczy. Oto huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku, i  oczywiście, jak na Meksyk przystało, z pikantną nutką.




Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 3 jajka wiejskie
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia



Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowegp, przesmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i czosnek. Smażymy przez 2 minuty i dodajemy pomidory i cukier. Mieszamy i dusimy, aż sos nieco zgęstnie, posypujemy natka.
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, chorizo w plasterki, a potem w paski. Na drugiej nieco większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy chorizo, chwilę smażymy, a potem dodajemy ziemniaki. Smażymy, aż ziemniaki lekko się przyrumienią. Dodajemy do nich pomidory z drugiej patelni, mieszamy i robimy trzy wgłębienia, w które wbijamy jajka. Zmniejszamy nieco ogień i smażymy, aż biało w jajkach się zetnie. Posypujemy natką i od razu podajemy. 


Komentarze

Prześlij komentarz