Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem
Uwielbiam granaty !
Za ich smak.
Za ich cudny kolor.
I za to, że mają tyle cennych dla zdrowia składników.
A poza tym za to, że tak się cudnie komponują. Ze wszystkim.
Sałatka z czerwonymi pomarańczami i granatem
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 czerwone pomarańcze
- 1/2 opakowania listków rukoli
- 75 g sera feta
- ziarenka z 1/2 granata
- czarne oliwki
- pomidorki koktajlowe
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki pozbywając się całego albedo i kroimy w plastry.
W szklance mieszamy składniki sosu (1/3 szklanki oliwy z oliwek EV, 2 łyżki octu balsamicznego, pieprz, sól).
Na talerzu układamy listki rukoli, na nich układamy plasterki pomarańczy, pokrojoną w kostkę fetę, czarne oliwki i przekrojone na pół pomidorki. Wszystko posypujemy ziarenkami granatu i polewamy sosem. Podajemy od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz