Curry z ciecierzyca i kurczakiem
Curry to jedno z moich ulubionych dań z kuchni orientalnej. Robi się je łatwo, możemy to niego wykorzystać niezliczoną ilość różnorodnych składników i zawsze wyśmienicie smakuje. Dziś zapraszam na curry w wersji mięsnej z dodatkiem ciecierzycy. Jest pysznie i pożywnie.
na blogu znajdziecie również curry w wersji warzywnej: w kolorze zielonym, curry z ziemniakami i według keralskie według Jamiego Olivera.
Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 400 g ciecierzycy ( z puszki, ze słoika lub ugotowanej w domu)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 6 filetów z udźca kurczaka
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- curry w proszku
- olej do smażenia
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- opcjonalne sól do smaku
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso oprószamy przyprawą curry i odstawiamy na 30-60 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, imbir obieramy i kroimy bardzo drobniutko.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso z obydwu stron, przekładamy je do garnka, w którym będziemy robić curry. Na patelni przesmażamy cebulę i imbir, przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pastę curry, ciecierzycę, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
Podajemy posypane natką i kleksem jogurtu.
Komentarze
Prześlij komentarz