Omlet z brukselką
Brukselka, to typowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane masłem z tartą bułką ... ? Pora więc odczarować brukselkę: oto omlet z brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować !
Na blogu znajdziecie też przepis na pyszną brukselkę w pomidorach.
Omlet z brukselką
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 400 g brukselki
- 3 duże wiejskie jajka
- 1 cebula
- kilka plasterków dowolnej kiełbasy
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- masło klarowane do smażenia
- sól
- pierz
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym maśle. Cebula powinna się zeszklić. Brukselkę kroimy na pól, wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Do brukselki dodajemy czosnek, mieszamy i wlewamy rozkłócone jajka. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną. Posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.
Mój mąż by zjadł jest fanek brukselki.
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz mu zrobić w takim razie :-).
Usuńuwielbiam omlety, są ostatnio częstym gościem na moim stole :)
OdpowiedzUsuńTo fajny sposób na szybkie danie, prawda ? :)
UsuńO patrz, lubię brukselkę, ale do omletu jej jeszcze nigdy nie wrzuciłam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz to nadrobić :-).
Usuń