Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie
Jest taki mit o pieczywie na zakwasie, że jest je trudno upiec, że jest kapryśne i bardzo wymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec. Ja tym razem upiekłam go z mąką orkiszową, ale możecie też użyć mąki pszennej lub żytniej chlebowej.
Pamiętajcie też, aby odłożyć trochę zakwasu na kolejny chleb.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na chleb na zakwasie:
- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem
- Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym
- Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami
- Najprostszy chleb żytni na zakwasie
- Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie
- Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami
- Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie
- Chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami
Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie
Proporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cm
Czas przygotowania: 12 godzin
Składniki:
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki otrębów żytnich
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody
- 250 g mąki żytniej razowej
- 250 g mąki orkiszowej
- 330 ml aktywnego zakwasu
- 3 szklanki wody
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej.
Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10-12 godzin.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni około godzinę od nagrzania się piekarnika.
Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny i w związku z tym czas pieczenia może się różnić od podanego przeze mnie.
Kocham domowe pieczywo <3
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda cuuuuuuuuudnie i pewnie tak smakuje :)
Serdeczności!!!!
Elu bardzo dziękuję za miłe słowo :).
UsuńNie ma nic lepszego niż domowy chleb.
Chlebek piekłem wczoraj, wyszedł naprawdę smaczny, dzisiaj upiekę jeszcze jeden dla mamy ponieważ jej smakował.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, jest sprawdzony i wart uwagi ;)
Bardzo się cieszę, że się udał i smakował :-).
Usuń