Sałatka z ciecierzycy z granatem
W naszym kalendarzu pojawił się już marzec, a to oznacza, że wiosna coraz bliżej. I co za tym idzie, jak co roku, powoli będziemy się przerzucać na nieco lżejszą dietę. Na blogu pojawią się nowe, nieco odchudzone dania. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę z cieciorką, lub jak to woli, ciecierzycą. Wykorzystałam do niej granata, żeby się jeszcze nim nacieszyć, zanim skończy się na niego sezon.
Sałatka z ciecierzycy z granatem
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 czerwonej cebuli
- ziarenka z 1/2 granata
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
- sól morska
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do miski wrzucamy cieciorkę, piórka cebuli, ziarenka granatu, posiekaną natkę. Wlewamy oliwę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy sól. Sałatkę ponownie mieszamy i od razu możemy podawać ją na stół.
Ciekawy przepis: mało składników, prosty, smaczny, zdrowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Aniu, dziękuję. W prostocie siła :-).
Usuń