Zupa krem z pasternakiem
Figa z makiem z pasternakiem... pamiętacie to powiedzenie ? Jako dziecko zawsze się zastanawiałam co to jest ten pasternak ? Okazuje się, że to bardzo pyszne warzywo należące do gatunku selerowatych. Pasternak jest bardzo podobny do pietruszki. Od niedawna wraca do kulinarnych łask, ponieważ przez wiele lat przebywał w zapomnieniu. W dawnej Polsce jadano go bardzo często, dziś znowu pojawia się na naszych stołach. Jeśli jeszcze go nie jedliście, koniecznie wypróbujcie pasternak.
Zupa krem z pasternakiem
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 3 korzenie pasternaku
- 2 korzenie pietruszki
- 1 mały seler
- 1,2 litra wody
- 3 udka z kurczaka
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
- kiełki do przybrania
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Udka wyjmujemy, a zupę dokładnie blendujemy. Jajka kroimy na pół. Zupę wlewamy na talerz, wkładamy przekrojone jajko, ozdabiamy kiełkami.
Komentarze
Prześlij komentarz