Kurczak z ciecierzycą
Zapraszam na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad: oto kurczak z ciecierzycą duszony w pomidorach. Danie jest na tyle sycące, że możemy je zjeść bez żadnych dodatków w postaci ryżu czy kuskus, ale możemy je też urozmaicić zielonym ryżem, który będzie się wspaniale komponował z kurczakiem.
Kurczak z ciecierzycą
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 6 udźców z kurczaka
- 1 duża cebula
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (używam też ciecierzycy z puszki)
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól
- szczypta cukru
- pieprz
- posiekana natka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka solimy i pieprzymy, obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Cebulę kroimy w piórka, dorzucamy do mięsa i również przesmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy przecier pomidorowy, ciecierzycę i przyprawy. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
wspanialy pomysl na obiad
OdpowiedzUsuńPrawda, że fajny ? I wymagający mało pracy :-).
Usuń