Kurczak z ciecierzycą


Zapraszam na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad: oto kurczak z ciecierzycą duszony w pomidorach. Danie jest na tyle sycące, że możemy je zjeść bez żadnych dodatków w postaci ryżu czy kuskus, ale możemy je też urozmaicić zielonym ryżem, który będzie się wspaniale komponował  z kurczakiem.


Kurczak z ciecierzycą
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
  • 6 udźców z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (używam też ciecierzycy z puszki)
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • posiekana natka
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Kurczaka solimy i pieprzymy, obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Cebulę kroimy w piórka, dorzucamy do mięsa i również przesmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy przecier pomidorowy, ciecierzycę i przyprawy. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Prześlij komentarz