Sałatka ryżowa z mango i szynką
Czasami jest tak, że zostanie nam trochę ryżu z obiadu... Co z nim wtedy zrobić ? Ja z reguły wykorzystuję go do przygotowania sałatki, którą nastepnego dnia zabieram do pracy. W lodówce miałam szynkę, w koszyku na owoce mango... Dodałam ogórek i zrobiłam zielony majonez. Wyszło pysznie !
Sałatka ryżowa z mango i szynką
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu basmati
- 1/2 dojrzałego mango
- 1 zielony ogórek
- 5 plasterków szynki konserwowej
- 1/2 pęczka natki
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Natkę wrzucamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli i blednujemy. Następnie dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Ogórek i mango obieramy. Ogórek kroimy w plasterki, mango w kostkę. Do miski wkładamy ryż, mango, ogórek i pokrojoną na kawałki szynkę, dodajemy zielony majonez i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz, sałatkę podajemy posypaną natką.
kolega z pracy jadał tą sałątkę non stop jak tylko mango było w niższej cenie obecnie jest to troszkę droga sałatka
OdpowiedzUsuńfajnie, że zamieściłaś czas przygotowania - teog mi zazwyczaj w przepisach brakuje
Sławku, faktycznie na mango już się kończy sezon i jest drogie. Moja sałatka była "na winie", czyli z tego co akurat miałam pod ręką :-).
UsuńZawsze zamieszczam czas przygotowania, aczkolwiek jest to kwestia nieco subiektywna, bo każdy pracuje w innym tempie.
Miło mi, że do mnie zajrzałeś, zapraszam częściej :-).