Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim


Wszystkie dania, a szczególnie te mięsne, przygotowane w tym glinianym naczyniu są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na obiad jednogarnkowy. czyli udka z kurczaka pieczone  w garnku rzymskim. Nie wymaga on wiele pracy, a efekt końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika !


Udka z kurczaka pieczone  w garnku rzymskim
Czas przygotowania: 140 minut
Składniki:
  • 8 udek
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 6 ziemniaków
  • papryka
  • sól cytrynowa
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut.
Garnek wraz z przykrywką namaczamy w  zimnej wodzie.
Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w grube plastry, cebule w ósemki. Ziemniaki na ćwiartki, lub jeśli są małe na pół. Garnek wyjmujemy z wody, układamy w nim mięso i warzywa, które posypujemy przyprawami. Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę, od momentu osiągnięcia tej temperatury.

Komentarze

  1. Ależ pyszności :) Mam ogromną ochotę na taki garnek....
    Buziaki Agatko <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, garnek jest super, można też piec w nim chleb :).
      Buziaki !

      Usuń
  2. Nabylam dzis i ja :) Pozwolisz ze skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzien dobry, mam pytanie - czy jesli nie mam garnka rzymskiego, moge zrobic to danie w zamknietym naczyniu zaroodpornym? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, tak, bez żadnego problemu może być naczynie żaroodporne :).

      Usuń
  4. Pani Agato, jakiej pojemności garnek rzymski Pani użyła do tej potrawy? 4 litrowy czy większy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Marto, nie wiem jaka jest pojemność, wiem natomiast, że ma 35 cm długości :).

      Usuń
  5. Posypujemy przyprawami...JAKIMI...??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tymi, które są wymienione w składnikach w przepisie.

      Usuń
  6. Jak to się stało że kurczak wygląda jak z grilla,ja po godzinie pieczenia nawet ziemniaki mam twarde,coś tu nie gra z tym przepisem, oczekuje odpowiedzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za bardzo rozumiem pytanie... Udka i ziemniaki piekły się razem w tym ganku. Ładnie się przyrumieniły. Ziemniaki są pokrojone, więc godzina im wystarczy, to samo z udkami. Czas jak na garnek rzymski jest wystarczający, natomiast jeśli ziemniaki są jeszcze twarde wystarczy przedłużyć czas pieczenia

      Usuń

Prześlij komentarz