Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim
Wszystkie dania, a szczególnie te mięsne, przygotowane w tym glinianym naczyniu są niezwykle wilgotne i aromatyczne. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na obiad jednogarnkowy. czyli udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim. Nie wymaga on wiele pracy, a efekt końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika !
Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim
Czas przygotowania: 140 minut
Składniki:
- 8 udek
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 6 ziemniaków
- papryka
- sól cytrynowa
- pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut.
Garnek wraz z przykrywką namaczamy w zimnej wodzie.
Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w grube plastry, cebule w ósemki. Ziemniaki na ćwiartki, lub jeśli są małe na pół. Garnek wyjmujemy z wody, układamy w nim mięso i warzywa, które posypujemy przyprawami. Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę, od momentu osiągnięcia tej temperatury.
Ależ pyszności :) Mam ogromną ochotę na taki garnek....
OdpowiedzUsuńBuziaki Agatko <3
Aga, garnek jest super, można też piec w nim chleb :).
UsuńBuziaki !
Nabylam dzis i ja :) Pozwolisz ze skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńMartuś oczywiście! Smacznego :).
UsuńDzien dobry, mam pytanie - czy jesli nie mam garnka rzymskiego, moge zrobic to danie w zamknietym naczyniu zaroodpornym? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień dobry, tak, bez żadnego problemu może być naczynie żaroodporne :).
UsuńPani Agato, jakiej pojemności garnek rzymski Pani użyła do tej potrawy? 4 litrowy czy większy?
OdpowiedzUsuńPani Marto, nie wiem jaka jest pojemność, wiem natomiast, że ma 35 cm długości :).
UsuńPosypujemy przyprawami...JAKIMI...??
OdpowiedzUsuńTymi, które są wymienione w składnikach w przepisie.
UsuńJak to się stało że kurczak wygląda jak z grilla,ja po godzinie pieczenia nawet ziemniaki mam twarde,coś tu nie gra z tym przepisem, oczekuje odpowiedzi.
OdpowiedzUsuńNie za bardzo rozumiem pytanie... Udka i ziemniaki piekły się razem w tym ganku. Ładnie się przyrumieniły. Ziemniaki są pokrojone, więc godzina im wystarczy, to samo z udkami. Czas jak na garnek rzymski jest wystarczający, natomiast jeśli ziemniaki są jeszcze twarde wystarczy przedłużyć czas pieczenia
Usuń