Wieprzowina z meksykańską nutką
W czasie tygodnia pracy, jako kobieta pracująca, lubię proste i niewymagające dużej ilości czasu dania obiadowe. Wiadomo, że po całym dniu człowiek wpada do domu nieco zmęczony i nie ma zbyt wielkiej ochoty na stanie przy garach. Dziś zapraszam na takie właśnie danie, oto wieprzowina z meksykańską nutką.
Wieprzowina z meksykańską nutką
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- natka pietruszki lub kolendra
Wykonanie:
Mięso płuczemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym, kroimy w dużą kostkę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, przekładamy do rondla, w którym potem będziemy ją dusić. Przykrywamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przesmażamy na patelni. Gdy będzie szklista wkładamy ją do rondla z mięsem wraz z przyprawami, pomidorami i fasolą. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
Danie podajemy z dodatkiem ryżu, posypane natka pietruszki, lub jeśli ktoś woli, kolendrą.
Pani Agatko.... kumin rzymski??
OdpowiedzUsuńPani Marciu, tak jest, kumin czyli kmin rzymski :-).
UsuńDziękuję :):) jak już zrobię to napiszę jak smakowało, bo na zdjęciu wygląda baaardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńOk,jesteśmy umówione :-).
Usuń