Wiosenny detox, czyli zielony koktajl
Wiosna zapukała już do naszych okien i jak zwykle z jej nadejściem chce nam się czegoś zielonego i zdrowego. Zapraszam więc Was dziś wiosenny detox, czyli zielony koktajl przygotowany na bazie szpinaku z dodatkiem imbiru, siemienia lnianego i cytryny. Każdy z tych składników ma zbawienny wpływ na nasz organizm i posiada mało kalorii. Szpinak, ponieważ zawiera mnóstwo żelaza, a także wapnia, potasu i witamin; jest bogaty w antyoksydanty. Imbir pobudza wydzielanie soków w żołądku, przez co wspomaga i przyspiesza trawienie, posiada właściwości przeciwzapalne. Cytryna jest bogata w witaminę C i rutynę, pobudza soki trawienne, przyśpiesza oczyszczanie organizmu i wzmacnia odporność. I na koniec siemię lniane, które zawiera rozpuszczalny błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminę E i sole mineralne.
Pijmy więc na zdrowie !
Wiosenny detox, czyli zielony koktajl
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 szklanka listków szpinaku
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Wodę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy listki szpinaku i siemię lniane. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę, dorzucamy do blendera. Wszystko dokładnie blendujemy, a na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy i od razu pijemy.
Ja też stosuje taki zielony detoks :) Fajny pomysł :) Zapraszam do mnie na bloga po inne "zielone przepisy"!
OdpowiedzUsuńwww.lekarzeodkuchni.blogspot.com
Faktycznie i u Was też zielono :-)
UsuńŚwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :). Smacznego !
Usuń