Ciasto kokosowe z rabarbarem
Wraz z pojawieniem się w sklepach pierwszych łodyg rabarbaru w moim piekarniku ląduje pierwsze w sezonie ciasto z rabarbarem. Tym razem będzie ono w wersji kokosowej, jest pyszne, wilgotne i puszyste. Robi się je bardzo szybko i prosto, należy tylko pamiętać, żeby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej cisto może się zważyć.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem w roli głównej:
- Tartę z rabarbarem
- Jogurtowe ciasto na razowej mące
- Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
- Ciasto rabarbar truskawka
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem
- Kruche ciasto rabarbarowe
- Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
- Muffiny z truskawkami rabarbarem
- Muffiny z rabarbarem
- Sernik z rabarbarem na zimno
Ciasto kokosowe z rabarbarem
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g gęstego jogurtu naturalnego
- 90 g oleju
- 70 g wiórków kokosowych + 4 łyżki do posypania
- 400 g rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Uwaga ! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem. Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie wiórki kokosowe, mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, posypujemy je wiórkami. Rabarbar kroimy na dwu centymetrowe kawałki, układamy je na cieście i posypujemy cukrem.
Ciasto pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto studzimy, a przed podaniem posypujemy wiórkami.
Wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-). Tak też smakowało.
Usuń