Domowe sushi, maki z surimi

maki-surimi

Bardzo lubię sushi, ale do przygotowania go samemu w domu podchodziłam z pewną rezerwą... Wydawało mi się to jakieś skomplikowane i pracochłonne... Nic bardziej mylnego ! Doświadczone w  tym temacie koleżanki blogerki pokazały mi jak to się robi i teraz już sama zajęłam się produkcją tej pysznej przekąski. Do czego i Was zachęcam.

maki-surimi
Domowe sushi, maki z surimi
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
Dodatkowo:
  • mata do zwijania
  • folia spożywcza
  • woda w miseczce
maki-surimi

Wykonanie:
Matę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej arkusz alg błyszczącą stroną do dołu. Na 2/3 arkusza układamy cienką warstwę ryżu i wyrównujemy go palcami umoczonymi w  wodzie, aby się do nich nie kleił. Następnie dolną część smarujemy majonezem, układamy na nim paluszki i paski ogórka. Na koniec górną cześć ryżu smarujemy odrobiną wasabi. Matę równomiernie i ciasno rolujemy od dołu, wystającą część alg smarujemy wodą, żeby się sushi dobrze skleiło. Rolkę kroimy ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki.

maki-surimi

maki-surimi

Komentarze

Prześlij komentarz