Domowe sushi, maki z surimi
Bardzo lubię sushi, ale do przygotowania go samemu w domu podchodziłam z pewną rezerwą... Wydawało mi się to jakieś skomplikowane i pracochłonne... Nic bardziej mylnego ! Doświadczone w tym temacie koleżanki blogerki pokazały mi jak to się robi i teraz już sama zajęłam się produkcją tej pysznej przekąski. Do czego i Was zachęcam.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- ryż ugotowany według przepisu jak zrobić ryż do sushi
- arkusze alg nori
- kilka paluszków surimi
- zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski
- majonez
- wasabi
- mata do zwijania
- folia spożywcza
- woda w miseczce
Wykonanie:
Matę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej arkusz alg błyszczącą stroną do dołu. Na 2/3 arkusza układamy cienką warstwę ryżu i wyrównujemy go palcami umoczonymi w wodzie, aby się do nich nie kleił. Następnie dolną część smarujemy majonezem, układamy na nim paluszki i paski ogórka. Na koniec górną cześć ryżu smarujemy odrobiną wasabi. Matę równomiernie i ciasno rolujemy od dołu, wystającą część alg smarujemy wodą, żeby się sushi dobrze skleiło. Rolkę kroimy ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki.
Wyglądają pięknie, zjadłabym z chęcią:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-).
UsuńWygląda fajnie
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu, smakowało :-).
Usuń