Hummus, pasta z cieciorki (ciecierzycy)
Uwielbiam cieciorkę, czy też jak jest nazywana inaczej, ciecierzycę. Pisałam już o tym poprzednio w którymś z postów. Te małe kuleczki, zwane też włoskim grochem nie dość, że są bardzo smaczne, to posiadają wiele wartości odżywczych i zbawiennych dla organizmu składników. Zawierają dużą ilość białka, żelaza, kwasu foliowego i potasu. Zawiera także składniki, które obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegają zaparciom i wspomagają odchudzanie. I oczywiście jest bezglutenowa.
Dziś zapraszam na pyszny hummus. Ta arabska pasta jest bardzo prosta do przygotowania. Można ją podawać w towarzystwie pity lub innego arabskiego chleba, ale również doskonale smakuje na kanapkach.
Hummus, pasta z cieciorki (ciecierzycy) |
Pasta z cieciorki (ciecierzycy), hummus
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:- 2 szklanki ugotowanej cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tahini, domowej pasty sezamowej
- sól morska
- sok z 1/2 cytryny
- zimna woda
- przyprawa zatar (za'atar) do posypania
- oliwa z oliwek EV
Wykonanie
- Ugotowaną ciecierzycę (można też użyć taką z puszki lub ze słoika) wrzuć do blendera, dodaj pokrojone ząbki czosnku, tahini, oliwę, sól, sok z cytryny,
- Dokładnie zblenduj.
- Dodaj 2-3 łyżki wody, ponownie wszystko dokładnie zmiksuj. Jeśli pasta będzie za gęsta dodaj jeszcze odrobinę wody.
- Na koniec gotowy hummus przełóż na płaski talerz, polej oliwą i posyp zatarem.
Koooooocham! Jak ostatnio wszyscy;)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest boski :-)
Usuńwygląda świetnie i jestem pewna że smakuje tak samo :)
OdpowiedzUsuńOj tak, nie zaprzeczam :-).
Usuń