Hummus, pasta z cieciorki (ciecierzycy)

zolta-pasta-w misce


Uwielbiam cieciorkę, czy też jak jest nazywana inaczej, ciecierzycę. Pisałam już o tym poprzednio w którymś z postów. Te małe kuleczki, zwane też włoskim grochem nie dość, że są bardzo smaczne, to posiadają wiele wartości odżywczych i zbawiennych dla organizmu składników. Zawierają dużą ilość białka, żelaza, kwasu foliowego i potasu. Zawiera także składniki, które obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegają zaparciom i wspomagają odchudzanie. I oczywiście jest bezglutenowa. 

Dziś zapraszam na pyszny hummus. Ta arabska pasta jest bardzo prosta do przygotowania. Można ją podawać w towarzystwie pity lub innego arabskiego chleba, ale również doskonale smakuje na kanapkach.


Hummus, pasta z cieciorki (ciecierzycy)

Pasta z cieciorki (ciecierzycy), hummus

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini, domowej pasty sezamowej
  • sól morska
  • sok z 1/2 cytryny
  • zimna woda
  • przyprawa zatar (za'atar) do posypania
  • oliwa z oliwek EV



Wykonanie

  • Ugotowaną ciecierzycę (można też użyć taką z puszki lub ze słoika) wrzuć do blendera, dodaj pokrojone ząbki czosnku, tahini, oliwę, sól, sok z cytryny,
  • Dokładnie zblenduj.
  • Dodaj 2-3 łyżki wody, ponownie wszystko dokładnie zmiksuj. Jeśli pasta będzie za gęsta dodaj jeszcze odrobinę wody. 
  • Na koniec gotowy hummus przełóż na płaski talerz, polej oliwą i posyp zatarem.




Komentarze

Prześlij komentarz