Ogórki małosolne kiszone na sucho

zielone ogórki pokrojone wzdłuż

 

Ostatnio w  necie pojawił się przepis na ogórki małosolne "na sucho", czyli kiszone bez wody. Przywędrował on do nas z Rosji. Muszę przyznać, że temat mnie zaciekawił i ja również postanowiłam go przetestować. 

Jeśli nie chcesz używać plastiku możesz je również zakisić w szklanym naczyniu.

Przepis wypatrzyłam akurat u Beaty z bloga Stare gary i nieco go zmodyfikowałam, bo ogórki kisiłam dłużej. Małosolne w  domu smakowały, więc do przepisu będę wracać. Jest bardzo nieskomplikowany i łatwy  w obsłudze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania!

 

Profil na Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

 

 


 

Ogórki małosolne kiszone na sucho

Czas przygotowania: 2-3 dni
Składniki:

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 łyżka  soli niejodowanej
  • ok. 3 cm kawałek chrzanu pokrojony na 3 kawałki
  • 4 ząbki czosnku przekrojone na pół
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 łodygi wraz z baldachimem kopru (u mnie suszony z zeszłego roku)


Wykonanie

  • Ogórki myjemy i osuszamy. 
  • Do plastikowej torebki z zamknięciem strunowym wkładamy wszystkie składniki wraz z ogórkami. 
  • Torebkę szczelnie zamykamy, pozbywając się nadmiaru powietrza. 
  • Potrząsamy nią tak, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. 
  • Ogórki wkładamy na 4 godziny do lodówki, po tym czasie wyjmujemy je i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
  • Po otworzeniu woreczka ogórki przełożyłam do plastikowego pudełka, które przechowuję w lodówce.
 
 
 

Komentarze

  1. Też się do nich przymierzam na wyjazd na urlop:-) Ale jaki piękny już masz koper:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, są super. I dokładnie, na urlop jak znalazł :-)

      Usuń
  2. Widziałam ten przepis już w zeszłym roku, ale niestety po sezonie ... w tym roku mam w planach go wypróbować:) ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, koniecznie. U mnie już kolejna porcja się kisi :-).

      Usuń
  3. Ooo to brzmi tak, że nawet ja jako totalne antytalencie kulinarne jestem w stanie wykonać.Małosolniaczki lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sa przepyszne :-) 4 godz w lodowce, a potem 24 w temp. pokojowej. Mistrzostwo! Ogromne dzieki za przepis:-)
    ~agzu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz