Ogórki małosolne kiszone na sucho
Ostatnio w necie pojawił się przepis na ogórki małosolne "na sucho", czyli kiszone bez wody. Przywędrował on do nas z Rosji. Muszę przyznać, że temat mnie zaciekawił i ja również postanowiłam go przetestować.
Jeśli nie chcesz używać plastiku możesz je również zakisić w szklanym naczyniu.
Przepis wypatrzyłam akurat u Beaty z bloga Stare gary i nieco go zmodyfikowałam, bo ogórki kisiłam dłużej. Małosolne w domu smakowały, więc do przepisu będę wracać. Jest bardzo nieskomplikowany i łatwy w obsłudze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania!
Profil na Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.
Ogórki małosolne kiszone na sucho
Czas przygotowania: 2-3 dni
Składniki:
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli niejodowanej
- ok. 3 cm kawałek chrzanu pokrojony na 3 kawałki
- 4 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 1 łyżeczka gorczycy
- 4 łodygi wraz z baldachimem kopru (u mnie suszony z zeszłego roku)
Wykonanie
- Ogórki myjemy i osuszamy.
- Do plastikowej torebki z zamknięciem strunowym wkładamy wszystkie składniki wraz z ogórkami.
- Torebkę szczelnie zamykamy, pozbywając się nadmiaru powietrza.
- Potrząsamy nią tak, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
- Ogórki wkładamy na 4 godziny do lodówki, po tym czasie wyjmujemy je i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
- Po otworzeniu woreczka ogórki przełożyłam do plastikowego pudełka, które przechowuję w lodówce.
Też się do nich przymierzam na wyjazd na urlop:-) Ale jaki piękny już masz koper:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, są super. I dokładnie, na urlop jak znalazł :-)
UsuńWidziałam ten przepis już w zeszłym roku, ale niestety po sezonie ... w tym roku mam w planach go wypróbować:) ...
OdpowiedzUsuńJolu, koniecznie. U mnie już kolejna porcja się kisi :-).
UsuńOoo to brzmi tak, że nawet ja jako totalne antytalencie kulinarne jestem w stanie wykonać.Małosolniaczki lubię bardzo.
OdpowiedzUsuńKochana, na 1000% wyjdą Ci pyszne :)
UsuńSa przepyszne :-) 4 godz w lodowce, a potem 24 w temp. pokojowej. Mistrzostwo! Ogromne dzieki za przepis:-)
OdpowiedzUsuń~agzu
Smacznego :).
Usuń