Pieczarki z czosnkiem
Dziś zapraszam na szybka przekąskę lub, jeśli ktoś nie przepada za mięsem, na pyszny pachnący chrupiącym czosnkiem obiad. Z dodatkiem świeżej bagietki danie to przywołuje letnie i leniwe klimaty krajów śródziemnomorskich. Przenieście się do słonecznej Italii lub Grecji i smacznego !
Pieczarki z czosnkiem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 300 g małych pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- masło klarowane do smażenia (jeśli ktos woli może być oliwa z oliwek)
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Pieczarki kroimy na pół, a ząbki czosnku na cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pieczarki i przez chwilę smażymy na dużym ogniu. Ogień zmniejszmy i wrzucamy czosnek. Wszystko smażymy przez 5 minut, aż pieczarki nabiorą ładnego złocistego koloru. Warzywa solimy i pieprzymy, posypujemy natką, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz