Socca, farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy
Temat ciecierzycy dosyć czeto pojawia się na moim blogu. Bardzo lubię te okrągłe ziarenka, są bardzo smaczne i zdrowe. Jakiś czas temu podawałam przepis na mąkę z ciecierzycy (besan), dziś zapraszam na pyszne włoskie placki przygotowane właśnie z tego rodzaju mąki. Podałam je z hummusem i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie ! Mój placek wyszedł nieco grubszy, więc jeśli wolicie cieńsze placki, upieczcie go w większej formie.
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 100 minut
Składniki:
- 280 g mąki z ciecierzycy (besan)
- 550 ml wody
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- gruba sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- ziarenka granatu
Wykonanie:
Do miski wlewamy wodę i po trochu wsypujemy mąkę, cały czas mieszając ją trzepaczką. Dodajemy sól i oliwę. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 60 minut.
Cebulę kroimy w cienkie piórka i wrzucamy do ciasta wraz z tymiankiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Foremkę obficie smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy około 30 minut, aż placek ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika placek posypujemy grubą solą i pieprzem.
Gdy placek lekko przestygnie kroimy go na części i podajemy.
Gdy placek lekko przestygnie kroimy go na części i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz