Tartaletki ze szparagami
Podrzucam Wam dziś jeszcze jeden bardzo prosty przepis na szparagi w roli głównej. Tartaletki ze szparagami z odrobiną chili doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do ich przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto francuskie. Tartaletki będą elegancką przekąską lub przystawką na uroczysty obiad.
Na blogu pojawiły sie również inne dania ze szparagami w roli głównej. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na 8 szt
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
- płatki chili
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- oliwa do smażenia.
Wykonanie:
Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy szparagi, solimy je. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy szparagi do przestygnięcia, kroimy je na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. W misce Mieszamy jogurt, jajka i przyprawy, oprócz płatków chili.
Foremki do tartaletek smarujemy olejem. Z ciasta wykrawamy kółka o parę milimetrów większe niż foremki i wyklejamy nim foremki. Wlewamy masę jogurtową, układamy szparagi i połówki pomidorków. Posypujemy płatkami chili.
Komentarze
Prześlij komentarz