Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno
Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno... myślę, że tutaj wszystkie komentarze są zbędne ! Po prostu kupcie truskawki, koniecznie te polskie, teraz są najpyszniejsze, i przygotujcie sobie to delikatne i puszyste ciasto. Jest bardzo proste do zrobienia, a ponieważ jest na zimno nie trzeba uruchamiać piekarnika, co jest ważne, zważywszy, że za oknem upał.
Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno |
Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno
Proporcje na formę o wymiarach 22 x 22 cmCzas przygotowania: 40 minut + chłodzenie
Składniki
Spód ciasta:
- 250 g herbatników
- 3 łyżki kakao
- 150 g roztopionego masła
- 400 g jogurtu typu greckiego
- 330 śmietanki kremówki 30%
- 150 g cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 20 g żelatyny
- truskawki
Wykonanie
- Herbatniki, masło i kakao umieszczamy w blenderze i miksujemy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią.
- Rozprowadzamy masę herbatnikową, wygładzamy i lekko dociskamy do dna formy. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Jogurt mieszamy z wiórkami kokosowymi.
- Dwoma łyżkami jogurtu hartujemy żelatynę, a następnie miksujemy ja z pozostałą masą jogurtową. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
- Śmietanę mieszamy z masą jogurtowa i wykładamy na ciasteczkowy spód. Wygładzamy.
- W masę delikatnie wtykamy truskawki i chowamy formę do lodówki na minimum 5 godzin.
Robiłam to ciasto niedawno. Myślałam, że truskawki będą średnio pasować i wyłożyłam je tylko na połowę. Później je sobie dokładałam na talerzyku :)
OdpowiedzUsuńA mnie się wydaje, że truskawki pasują do wszystkiego :D. Ciasto jest pyszne i pewnie z innymi owocami też takie będzie.
UsuńWspaniałe. :-)
OdpowiedzUsuńAniu, nie można mu się oprzeć, mówię Ci :-).
Usuń