Pieczone frytki z batatów
Od jakiegoś czasu w naszych sklepach zagościły na stałe słodkie ziemniaki, czyli bataty. Jest to gatunek byliny pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej. Warto po nie sięgać, ponieważ przewyższają one pod względami wartości odżywczych naszego tradycyjnego ziemniaka. I nie dość, że są zdrowe i bardzo smaczne, to mają piękny kolor. Dziś zapraszam na pieczone frytki z batatów z dodatkiem rozmarynu i kuminu. Pyszny dodatek do obiadu.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1000 g batatów
- gruba sól morska
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
- gałązki świeżego rozmarynu
Wykonanie:
Bataty obieramy ze skórki. Kroimy je w grube frytki ok. 1 x 1cm. Bataty wrzucamy do miski skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, dodajemy kumin i dokładnie mieszamy.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bataty wykładamy na blaszkę, posypujemy igiełkami rozmarynu i pieczemy około 20 minut, aż warzywo będzie miękkie.
Od razu podajemy.
MNIAM :) narobilas mi smaka :)
OdpowiedzUsuńAniu, koniecznie zrób :-).
UsuńCzy zamiast kminku można dać coś innego?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kmin rzymski ma specyficzny smak i trudno go czymś zastąpić, ale można tu też użyć ulubionych przyprawach 🙂.
UsuńCzy zamiast kminu można dać coś innego?
OdpowiedzUsuńKminek można pominąć i dodać swoją ulubioną przyprawę. Może być papryka, imbir lub po prostu tylko sól i pieprz.
UsuńSmacznego!