Pieczone młode warzywa
Dziś za oknem nieco chłodniej, deszcz zdecydowanie ochłodził nasze otoczenie, można właczyć piekarnik, dlatego zapraszam Was na pieczone młode warzywa. Znajdziecie tu marchewkę, cukinię, szparagi i bób. Tym razem bób będzie w nieco innej odsłonie, niż do tego przywykliśmy. Czyli zamiast ziaren jemy całe strąki młodego bobu. Po upieczeniu są pyszne. Koniecznie spróbujcie !
Pieczone warzywa
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 bataty
- kilka garści młodego bobu w strąkach
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1 pęczek młodej marchewki
- oliwa z oliwek EV
- gruba sól morska
- świeże zioła, u mnie bazylia i oregano
- odrobina chili w płatkach
Wykonanie:
Warzyw nie obieramy, tylko je dokładnie myjemy. Cukinię i bataty kroimy na podłużne kawałki, marchewki na pół. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. W misce mieszamy sól z oliwą, a następnie obtaczamy nią warzywa. Warzywa, oprócz szparagów wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami chili. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na 10 minut przed końcem dokładamy szparagi. Czas pieczenia zależy od tego w jak duże kawałki pokroiliście warzywa. Najlepiej jest sprawdzić czy warzywa są już miękkie.
Przed podaniem warzywa posypujemy świeżymi ziołami.
Przed podaniem warzywa posypujemy świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz